– Det blir ingen skörd till midsommar. Men runt juli, säger Mats Törngren när han med jordiga fingrar trycker ner en sista potatis i grönsakslandet.
Mats Törngren har över 30 års erfarenhet av koloni- och odlingslotter. Intresset för trädgårdsarbete har han haft ända sedan barndomen.
– Jag tyckte det var kul med rädisor och farsans tomater. Sedan blev det ett uppehåll under studietiden, men faktum är att vi hade balkonglådor även i studentkorridoren, säger han.
Odlingslotten i Sävja har han haft i snart tio år.

Grundfilosofin är att odla och dona med sådant som han själv tycker är roligt. Blir det en massa måsten finns det risk för att man dödar intresset. Lite ogräs här och var får man därför räkna med.
– Förr hade man en idé om att det skulle vara lönsamt. Men det var länge sedan jag övergav den idén.Jag gör det för nöjets skull, säger Mats Törngren
Han odlar fortarande en del ätbart. Till exempel potatis, rabarber, tomater och morötter. På senare år har dock blomintresset tagit över. Nu pyntar han gärna odlingslotten med framför allt sommarblommor. Favoriten är luktärt.
– De är vackra och luktar väldigt gott, och så går de att plocka in. Överlag gillar jag blommor som man kan ta in.

Vill man ha en lättskött trädgård som man inte behöver odla om varje år och som samtidigt ger både färg och skörd under våren ska man satsa på perenna grönsaker och växter, enligt Mats Törngren. Stora ytor av lotten upptas av just perenner, som jordgubbar och sparrissäng. Eftersom det tar knappt två minuter för Mats att cykla från sitt hem till odlingslotten i Sävja blir det en del vändor fram och tillbaka. Mestadels plockar han i trädgården, rensar bort maskrosor och annat ogräs.
– Men någon gång per säsong brukar jag komma hit för att bara ligga i hängmattan och lyssna på sommaren, säger Mats Törngren.
Han funderar en stund.
– Fast den roligaste tiden är egentligen nu när man röjer, fixar och gör i ordning allt.

 

TÖRNGREN TIPSAR

Odla på kompostlåda
Odla grönsaker, till exempel sallad, på toppen av en kompostlåda. Lådan ger värme och skydd, samtidigt som du slipper oroa dig för sniglar.

Använd växter som växtskydd
Utnyttja höga växter som skydd för mindre. I Mats Törgrens trädgård fungerar till exempel sparrissäng som utmärkt skydd för tomatplantorna.

Omväxling förnöjer
Våga att pröva nya blommor. I värsta fall funkar det inte och de dör. I bästa fall hittar du något som du tycker om och vill ha kvar i trädgården.